Снимка: Reuters

Ограничаването на солени храни като колбаси, консерви и някои тестени изделия може да намали риска от развитие на рак на стомаха, подчертават експерти от Световния фонд за изследване на рака.

Организацията поставя акцент върху консумацията на по-малко сол с цел поддържане на по-добро здраве и апелира за по-ясно етикетиране на храните в тази връзка. 
 
Изчислено е, че 14% от случаите на рак на стомаха могат да бъдат избегнати, ако хората се придържат към здравословните препоръки за прием на сол.
 
Установено е, че консумацията на твърде много сол се отразява негативно на кръвното налягане, може да доведе до сърдечносъдови заболявания и рак.
 
По данни на Световния фонд за изследване на рака хората консумират средно по 8,6 г сол на ден. 
 
Препоръчителният дневен прием на сол е 5-6 г. А според някои диетолози организмът се нуждае от не повече от 1 г на ден, за да функционира нормално. 
 
Организацията призовава за създаването на „сигнална“ система за етикетиране опаковките на храните, която да следва светофарния модел - червено за високо съдържание на сол, жълто - за средно и зелено - за ниско. Производителите в бранша обаче не одобряват този начин на оформяне на опаковката на продукта. 
 
Ракът на стомаха е трудно лечим, малко случаи се установяват в ранен стадий. Това поставя още по-голямо внимание за избор на начин на живот и хранене и придържане към здравословни навици, например намаляване приема на сол и увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци, казва Кейт Мендоса, ръководител на отдела по здравна информация в Световния фонд за изследване на рака. 
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase